Skip to main content

Waarom is monitoren belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je zonnepaneelinstallatie te monitoren. De voornaamste reden is dat je exact weet wat je zonnepanelen opleveren en je direct kan ingrijpen indien er een verlaging van het rendement is. Een verlaagd rendement betekent immers een langere terugverdientijd van jouw investering.

Een verlaging kan veroorzaakt worden door vervuiling of sneeuw op de panelen. Dergelijke oorzaken kunnen gemakkelijk vermeden en/of verholpen worden. Andere mogelijke oorzaken zijn een defect zonnepaneel of een defect aan de omvormer. Hier wil je natuurlijk onmiddellijk van op de hoogte zijn om snel actie te ondernemen en het verlies aan groene stroom te beperken.

Hoe kun je je zonnepanelen monitoren?

Je kan het vermogen en opbrengst aflezen op de display of via het online portaal van de omvormer (bv. Sunnyportal van SMA).

Beschik je over een digitale of slimme meter? Dan heb je er alle belang bij om een duidelijk overzicht van jouw energieverbruik en –opbrengst te kunnen raadplegen zodat je veelverbruikers zoals o.a. een wasmachine en droogkast kan laten draaien op momenten dat de zon schijnt.
Fluvius leest de gegevens van de digitale meter van op afstand uit en stelt deze dagelijks online ter beschikking via Mijn Fluvius.

Maar wat als je over een analoge meter beschikt en/of niet altijd in de mogelijkheid bent om de opbrengst van de omvormer af te lezen. Bv: je verhuurt de woning, vertoeft vaak in het buitenland, je omvormer(s) hangen op een niet zo zichtbare plaats,…?

Dit zijn maar enkele mogelijke redenen waarom Solar Assistance een op maat gemaakte monitoring aanbiedt. Met een Solar Assistance monitoringstoestel kan je eenvoudigweg op ieder moment van de dag vanop afstand de productie van je zonnepaneel-installatie raadplegen. Naast de actuele opbrengst heb je ook een zicht op de opbrengst van de voorgaande maanden en jaren.

Wij bieden 2 types van monitoring aan, namelijk passieve monitoring en actieve monitoring:

  • Passieve monitoring: Dat wil zeggen dat wij de mogelijkheid hebben om de gegevens van je zonne-installatie na te kijken zodra er een probleem door jou wordt gemeld. Bij passieve monitoring ben je zelf verantwoordelijk voor het melden van eventuele problemen.
  • Actieve monitoring: hierbij gaan wij je installatie 24/7 in het oog houden om eventuele problemen aan de installatie proactief te kunnen melden.

Heb jij interesse in een monitoringssysteem of vragen hieromtrent? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder.

Offerte aanvragen?

Contacteer ons en wij bezorgen u een offerte op maat.

Offerte aanvragen