Reiniging zonnepanelen

Om uw zonnepanelen zo goed mogelijk te laten renderen is het belangrijk om ze op regelmatige basis te laten onderhouden en reinigen. Laat dit gerust over aan onze experts.

Lees meer

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Hotspots vermijden

Hardnekkige vervuiling zoals vogelpoep of vuil dat op uw panelen opstapelt, kan ervoor zorgen dat de zonnecellen oververhitten en dit kan uiteindelijk tot permanente schade leiden.

Rendement verhogen

Vervuiling veroorzaakt op jaarbasis een opbrengstenverlies van +/-5%. Bij extreme vuilophoping kan dit oplopen tot wel 15%. Kortom: door uw zonnepanelen jaarlijks te laten reinigen, zorgt u voor meer groene stroom.

Levensduur verlengen

Bepaalde soorten vervuiling zoals mos kunnen tot onder de glasplaat doordringen en zo de zonnecellen beschadigen. Op tijd al het vuil verwijderen verlengt de levensduur van uw zonnepanelen dus aanzienlijk.

Wist u dat…

Het voor u financieel voordeliger is om een Solar Clean plan af te sluiten?

Ontdek meer over Solar Clean

5 weetjes

Waarom moet u uw zonnepanelen (laten) reinigen?

Zonnepanelen werken op zonne-energie. Vuil en aanslag hechten aan de panelen, waardoor er minder energie op de zonnecellen komt. Gevolg: u wekt minder zonne-energie op en heeft dus minder opbrengst. Zonde. Voor een optimaal rendement is het schoonmaken van uw zonnepanelen noodzakelijk. Een reiniging zal niet alleen voor meer opbrengst zorgen, maar ook de levensduur van uw installatie verlengen. Net zoals u jaarlijks met uw wagen op onderhoud gaat om hem langer te laten meegaan.

Zorgt regenwater voor een natuurlijke reiniging van mijn zonnepanelen?

Regenwater kan stof en stuifmeel verwijderen. Ook kan het zorgen voor een verkoeling van uw zonnepanelen. Maar het verwijdert geen hardnekkig vuil zoals uitwerpselen van vogels, mos, saharazand …. . Hardnekkig vuil gaat niet zomaar weg en stapelt zich meestal op aan de onderrand van uw zonnepanelen. Hierdoor is het mogelijk dat u minder groene stroom opwekt. Uit eerdere testen en internationale onderzoeken blijkt dat goed onderhouden panelen zo’n 5% tot wel 15% meer rendement opleveren.

Hoe vaak moet u uw zonnepanelen schoonmaken?

Dat hangt af van uw locatie, ligging en omgeving. In de meeste gevallen is een jaarlijkse reinigingsbeurt aanbevolen. Bevindt u zich in een bosrijke of industriële omgeving, controleer dan meermaals per jaar even uw installatie op mos, vogeluitwerpselen en stof.

Wanneer reinigt u het best uw zonnepanelen?

Uw PV-installatie voorbereiden op een mooie en productieve lente en zomer is zeker aangewezen. Een lenteschoonmaak net voor de zomer (de periode met de meeste zonuren) begint is ideaal.

Wilt u zelf uw zonnepanelen schoonmaken: wees voorzichtig! Vermijd het gebruik van:

  • Hogedrukreiniger
  • Schuurspons of harde borstel
  • Bijtende en/of agressieve schoonmaakmiddelen. (ammoniak, javel … )
  • Zout water of water dat veel kalk bevat
  • Slechte materialen & onstabiele ladders

Zorg er zeker voor dat u niet op de panelen gaat staan, noch zitten.

Waarom schakelt u beter een gespecialiseerd bedrijf in voor het reinigen van uw zonnepanelen?

Persoonlijk advies

Professionele materialen

Veilig & efficiënte uitvoering

Offerte aanvragen?

Contacteer ons en wij bezorgen u een vrijblijvende offerte op maat.

Offerte aanvragen