Zonnepanelen op jouw nieuwbouwwoning

Waarom zonnepanelen plaatsen? De voordelen op een rijtje.

Investeren in duurzame energie is in opmars en energiezuinige woningen zijn een absolute must. Steeds meer gezinnen kiezen daarom voor zonnepanelen. Door de plaatsing van een PV-installatie word je onafhankelijk van energieleverancier en hun stijgende prijzen en bespaar je jaarlijks honderden euro’s uit op je elektriciteitsfactuur. De investering in zonnepanelen voor jouw nieuwbouwwoning zal zich daardoor op korte termijn terugverdienen.

Daarnaast is de plaatsing van zonnepanelen de meest doeltreffende manier om het E-peil van jouw woning te laten zakken. Het E-peil (energiepeil) is een indicatie hoe energiezuinig een woning is.
Vanaf 2019 geldt voor de bouwaanvraag van een nieuwbouwwoning een max. E-peil van E40. Indien je het voorgeschreven E-peil niet behaalt word je hiervoor beboet. Des te groter de overtreding, des te hoger de boete.

Bouw je een woning met een E-peil dat lager is dan E40, dan vertaalt dit zich in een korting op de onroerende voorheffing. Bij een E-peil van maximaal E30 krijg je gedurende 5 jaren een korting van 50% en bij een E-peil van E20 een korting van 100%. Houdt er wel rekening mee dat een E-peil definitief is zodra deze toegekend wordt.

Om geen premies te mislopen is het belangrijk dat je de plaatsing van zonnepanelen mee opneemt in het EPB-verslag.

Waar dien je rekening mee te houden?

Zonnepanelen moeten optimaal renderen! Onderstaande factoren spelen hierin een belangrijke rol:

  • Hellingsgraad: de hellingsgraad van het dak dient tussen de 20 en 60 graden te liggen. De ideale hellingsgraad is +- 35 graden. Heeft u een plat dak? Dan wordt de installatie op een frame gemonteerd om zo de gewenste hellingsgraad te bekomen.
  • Oriëntatie: de oriëntatie van de installatie heeft invloed op de opbrengt. De ideale installatie is zuid-, (zuid)oost- of (zuid)west-gericht.
  • Schaduw: omdat zonnepanelen meestal in serie geschakeld worden heeft schaduw op 1 paneel invloed op alle panelen van diezelfde kring. Er dient daarom rekening gehouden te worden met factoren die schaduw kunnen veroorzaken zoals omliggende gebouwen, bomen,…

Hoeveel kost een PV-installatie?

De prijs van een PV-installatie is afhankelijk van het beoogde vermogen. Het beoogde vermogen bereken je door jouw energierekening van het afgelopen jaar onder de loep te nemen. Hierop staat jouw energieverbruik (kWh) vermeld. Kies je eigen energieverbruik als minimale opbrengst. Idealiter heeft jouw installatie een hoger rendement.

Een gezin van 4 personen heeft een gemiddeld jaarverbruik van 4.000 kWh. De prijs hiervoor bedraagt rond de €6.000 à €7.000.

Wat is de terugverdientijd van jouw installatie?

De plaatsing van een installatie is een hele investering maar men moet bij de aankoop ook rekening houden met de terugverdientijd. Hoe hoger je rendement, hoe meer je bespaart op jouw energiefactuur, des te sneller je je investering terugverdient en je kan genieten van gratis energie.

Daarnaast is de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren gedaald. De dalende prijzen hebben hierdoor een positieve invloed op de terugverdientijd.

Met een levensduur van 30 jaar en een gemiddelde terugverdientijd van 8 à 12 jaar zijn zonnepanelen een slimme investering.

Indien je overweegt om een PV-installatie te plaatsen maar niet beschikt over de financiële middelen kan je tegenwoordig ook aanspraak maken op een groene lening bij jouw bank.

Waarom nog zonnepanelen aanschaffen in 2020?

Het prosumententarief dat in 2015 werd ingevoerd loopt op zijn einde en maakt plaats voor de digitale meter. 2020 is het laatste jaar waar de consument nog de keuze heeft tussen de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar of het nettarief.

Kies je voor de terugdraaiende teller dan wordt de energie die je produceert en niet verbruikt op het net geïnjecteerd. Deze stroom kan op een later tijdstip terug afgenomen en verbruikt worden. Omdat voor veel gezinnen de terugdraaiende teller voordeliger is kiezen zij ervoor om een installatie te plaatsen vóór 31 december 2020.

Vanaf 1 januari 2021 is het nettarief nog de enige optie voor alle nieuwe installaties en installaties ouder dan 15 jaar (vanaf de datum van ingebruikname van de installatie). In dit geval betaalt de consument nettarieven op alle elektriciteit die hij van het net haalt zonder rekening te houden met de geïnjecteerde stroom. Dit systeem is voornamelijk voordelig voor gebruikers die overdag de zelf opgewekte stroom ook gaan verbruiken. De nettarieven van de afname zullen hierdoor lager zijn dan het prosumententarief dat de consument voorheen zou betalen.

Overstappen naar het nieuwe tariefsysteem kan op elk moment maar is onomkeerbaar.