Skip to main content

Het is helaas voor veel zonnepaneeleigenaars een bekend fenomeen: net wanneer de zon op het middaguur voor het meeste rendement zorgt, houdt de omvormer van je installatie het voor bekeken. Wat het hoogtepunt van jouw productie zou moeten zijn, draait uit op… helemaal niets. En dat is jammer voor zowel het milieu als voor de rentabiliteit van je installatie.

Wat doet een omvormer nu eigenlijk?

Een omvormer is een onmisbaar puzzelstuk in je installatie. Zonnepanelen zetten zonlicht om naar gelijkstroom. Die gelijkstroom kunnen we echter niet gebruiken, omdat alle elektronische apparaten in ons huishouden gebruik maken van wisselstroom. De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom, waarna de elektriciteit gebruikt kan worden door de huishoudelijke apparaten, of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.

Maar waarom valt hij dan uit?

Het spreekt voor zich dat het rendement van jouw zonnepanelen afhankelijk is van de stand van de zon: hoeveel te rechter die zon op jouw zonnepanelen schijnt, hoeveel te hoger de opbrengst. Op het middaguur draait je installatie met andere woorden op volle toeren. En dat terwijl overdag de meeste mensen buitenshuis aan het werk zijn en je elektriciteitsverbruik daardoor op een laag pitje staat.

Gevolg? Je zonnepanelen kunnen het resterende vermogen niet kwijt en willen dit injecteren op het elektriciteitsnet. Ook dat net heeft echter zijn limieten en kan slechts een bepaald volume stroom aan. Wordt deze grens overschreden, dan koppelt jouw omvormer zich automatisch los om overspanning van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen. Technisch zou de omvormer dus wel in staat zijn om verder te blijven produceren, maar hij ‘mag’ niet.

Welke foutcode geeft de omvormer aan?

Ieder merk van omvormer heeft een specifieke foutcode die wijst op overspanning. Bij omvormers van de merken Diehl Ako en Fronius wordt foutcode 201 weergegeven.
Bij SMA omvormers is dit foutcode 103 (voor de modellen met groot display of Smart Screen) of VAC-BFR (voor de modellen met klein display).

Hoe kan Solar Assistance u hierbij helpen?

Indien een omvormer vaak/regelmatig uitvalt komt een technieker langs om je installatie te controleren op volgende punten:

  •  Zijn de uitschakelparameters conform wetgeving of kan een aanpassing doorgevoerd worden?
  • Is de spanningsval van de aansluitkabel van de omvormer naar het verdeelbord van de klant en van het verdeelbord van de klant naar de aansluitkabel van de netbeheerder correct volgens aangesloten vermogen, lengte en “dikte” van de kabel? Indien niet dient er een aanpassing te gebeuren.
  • Is de installatie monofasig aangesloten? Er kan geen aanpassing gebeuren.
  • Betreft het een monofasige omvormer op een aansluiting met drijfkracht? Er wordt gekeken als het veranderen van aansluiting een oplossing kan bieden. Indien het probleem zo groot blijkt te zijn, kan een verandering naar een 3-fasige omvormer oplossing bieden.
  •  Indien bovenstaande zaken gecontroleerd en/of aangepast zijn en het probleem nog steeds actueel is dient u uw netbeheerder te contacteren. Zij komen dan ter plaatse om te zien als er een aanpassing langs hun zijde mogelijk is.

Sinds 14/07/2022 kan je bij Fluvius een compensatie aanvragen indien je installatie regelmatig uitvalt. Alle informatie hieromtrent vind je terug op hun website: https://www.fluvius.be/nl/thema/zonnepanelen/uitval-omvormer

Offerte aanvragen?

Contacteer ons en wij bezorgen u een offerte op maat.

Offerte aanvragen