Moeten mijn zonnepanelen gekuist worden?

Op de keper beschouwd zijn zonnepanelen enig in hun soort. Van alle elektrische toestellen in – of in dit geval op – je huis zijn zij immers de enige die geld opbrengen in plaats van het te kosten. Je hebt er dan ook alle baat bij ze in topconditie te houden. En daar hoort een periodieke poetsbeurt nu eenmaal bij! In deze blogpost leggen we je uit waarom je zonnepanelen reinigen belangrijk is.

Regen maakt je zonnepanelen vuil

Heel wat zonnepaneeleigenaars maken de denkfout door op regen te rekenen om het vuil van hun zonnepanelen weg te spoelen. Het is echter vaak die regen is die mee verantwoordelijk is voor de aanslag die op de panelen wordt opgebouwd. Kijk maar naar dakramen: die moeten ook gekuist worden, zelfs die met zelfreinigende beglazing. Regen voert immers stof, zand, pollen en vervuiling met zich mee. Het resultaat is dan ook altijd hetzelfde: een doffe laag vuil op uw zonnepanelen dat niet door de regen kan weggespoeld worden.

Je zonnepanelen moeten blijven renderen

Bij zonnepanelen die niet periodiek gereinigd worden, kan het vuil zich onderaan de panelen ophopen zodat na verloop van tijd ook zand zijn weg naar je zonnepanelen begint te vinden. Die vuilophoping heeft nog een bijkomend effect: bij horizontaal geplaatste panelen zal enkel de onderste string van cellen door het vuil een minder rendement kennen. Bij verticaal geplaatste panelen worden alle strings beïnvloed aangezien de cellen in de panelen op de kopse kanten met elkaar in serie worden verbonden. Zonnepanelen kuisen is dus geen overbodige luxe om het rendement van je installatie zo hoog mogelijk te houden. Hoe meer vuil er op je panelen ligt, hoe minder zonlicht er immers kan opgevangen worden, waardoor je rendement meteen daalt.

Kuis je zonnepanelen om hotspots te vermijden

Een bijkomend risico van vuile zonnepanelen is het ontstaan van zogenaamde hotspots. Hotspots zijn plaatsen op zonnepanelen die geen zonne-energie meer kunnen opvangen. Vaak worden die hotspots veroorzaakt door vogeluitwerpselen of gevallen bladeren. De plaatsen op je zonnepanelen die afgedekt blijven kunnen geen zon meer opnemen terwijl de andere cellen in je zonnepaneel wél nog energie kunnen opwekken. De cellen die afgedekt zijn gaan energie beginnen opnemen in plaats van het zelf op te wekken en kunnen zo heel erg heet worden wat tot permanente schade kan leiden. Lees hier ons artikel over hotspots en hoe we die detecteren.

Het oog wil ook wat

Vuile zonnepanelen zijn funest voor je rendement, maar hebben ook een grote impact op de look van je huis. Glanzende zonnepanelen zorgen ervoor dat je huis er picobello uitziet.

Kan ik mijn zonnepanelen zelf reinigen?

Als je dak goed toegankelijk is, kan je perfect zelf aan de slag om je zonnepanelen schoon te maken. Je kan al veel verschil maken met een ladder, helder water en een zachte, niet schurende spons. Het is erg belangrijk dat wanneer je zelf aan de slag gaat, je goed informeert rond welke poetsproducten het meest geschikt zijn om je zonnepanelen te reinigen. Bij twijfel kan je Solar Assistance steeds bereiken via het nummer 0800 82 199. Agressieve producten zijn sowieso uit den boze.

Als je dak erg stijl, hoog of moeilijk bereikbaar is, is het een goed idee om je zonnepanelen te laten reinigen door een specialist. Onze techniekers zijn erg ervaren in het kuisen van zonnepanelen op de meest uiteenlopende plaatsen. We maken gebruik van de meest recente technieken voor de reiniging en gebruiken waar nodig osmose-water voor het beste resultaat. Neem contact met ons op en bekijk hoe Solar Assistance ervoor kan zorgen dat u steeds het allerbeste rendement heeft!

Contacteer Solar Assistance op het gratis nummer 0800 82 199