Skip to main content

Je gaat verhuizen. Ga je je zonnepanelen meenemen naar je nieuwe woonst of verkoop je ze door aan de nieuwe eigenaar? In de meeste gevallen raadt Solar Assistance aan om de gehele installatie mee te verhuizen. Maar wat gebeurt er met de groenestroomcertificaten? En wat dient er allemaal in orde gebracht te worden? Lees even mee.

Wat als je je zonnepanelen samen met je huis verkoopt?

Bij verkoop van je installatie aan de nieuwe eigenaar, verwerft de koper alle voordelen die een zonnepaneleninstallatie met zich meebrengt. Je speelt met andere woorden de investering die je deed, de subsidies en de groene stroom, kwijt.

In dit geval dien je bij je netbeheerder de meterstand door te geven wanneer het eigendom wordt overgedragen. Het groenestroomcertificaat dat na die meterstand wordt toegewezen, wordt uitbetaald op het rekeningnummer van de nieuwe eigenaar. Een certificaat deels laten uitbetalen, is niet mogelijk tenzij je onderling een regeling treft.

Wie voor verkoop besluit om zijn zonnepanelen achter te laten bij de nieuwe eigenaar van zijn woonst, mag er wel zeker van zijn dat dat een positieve invloed heeft op de waarde van zijn huis. Een derde van alle potentiële kopers geeft namelijk de voorkeur aan een huis met hernieuwbare energie. Dat blijkt uit een onderzoek van USP Energie Monitor, dat maandelijks een terugkerend consumentenonderzoek uitvoert. Het hanteren van een hogere verkoopprijs op de vastgoedmarkt, is dus een groot voordeel wanneer u nog over een goed werkende zonnepanelinstallatie beschikt.

Wat als je je zonnepanelen mee naar je nieuwe woonst neemt?

Wie tussen 2003 en 2012 zonnepanelen plaatste, heeft gedurende twintig jaar recht op groenestroomcertificaten. Plaatste je je zonnepanelen in 2011 en verhuis je in 2018, dan loont het met andere woorden dus zeker om de zonnepanelen mee te nemen naar je nieuwe woonst om zo de subsidies in eigen portefeuille te houden. Belangrijk is daarbij om zowel de zonnepanelen, de omvormers en de groenestroommeters mee te verhuizen. Indien je maar een deel van de installatie verhuist, verlies je het recht op groenestroomcertificaten.

Kies je voor de opstart van je volledige installatie in je nieuwe woonst, dan loopt de teller vervolgens gewoon verder waar hij gestopt was. Let wel: geef zeker de wijziging van je adres door aan je netbeheerder. Een erkend installateur zal ook een nieuwe AREI-keuring moeten uitvoeren.

Een kleine kanttekening, waar ook zeker rekening mee dient gehouden te worden: zonnepanelen zijn onderhevig aan slijtage en brengen met de loop der tijd minder energie rendement op. Brengt de totale investering dan nog voldoende energiebesparing op om financieel interessant te blijven bij verhuis? Laat het wikken en wegen liever over aan Solar Assistance. Laat ons hier weten als jij twijfelt over de verhuis van je zonnepanelen.

Verhuizen?

Solar Assistance is zich bewust van de complexiteit van de verhuis van jouw zonnepanelen. De installatie moet ontmanteld worden, getransporteerd worden naar hun nieuwe bestemming en opnieuw aangesloten worden. Een hele klus, die je het best laat uitvoeren door een vakman. Solar Assistance is daarom al jaren een expert in het verhuizen van zonnepanelen. Voor de volledige verhuis van de zonnepanelen alsook de omvormer(s) stellen wij u graag een offerte op maat op.

Na verhuis van je installatie, kan de koper van de woning dan uiteraard nog steeds voor kiezen om een nieuwe zonnepaneelinstallatie te plaatsen.

De kostprijs? Ongeveer één jaaropbrengst van je zonnepanelen. Vergeleken met de aanzienlijke investering die je eerder deed bij de aankoop van je zonnepanelen, is het dus zeker de moeite waard om een verhuis te overwegen.

Heb jij hierover nog vragen? Dan overlopen wij met jou graag de mogelijkheden zodat je de keuze maakt die het meest aansluit bij jouw situatie. Contacteer ons op het gratis nummer 0800 82 199.

Offerte aanvragen?

Contacteer ons en wij bezorgen u een offerte op maat.

Offerte aanvragen