Ik heb zonnepanelen, waarom moet ik nog zoveel stroom betalen?
Er bestaat vrijwel geen betere investering dan de installatie van zonnepanelen, blijkt uit berekeningen van verschillende consumentenorganisaties en de overheid. De vele financiële voordelen – de terugverdientijd, de groenestroomcertificaten… – deden je dus waarschijnlijk overstag gaan om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Maar waarom moet je toch nog zoveel betalen? Daar zijn verschillende verklaringen voor.
“Hoeveel zonnepanelen gaan er op mijn dak, opdat ik zoveel mogelijk groenestroomcertificaten kan krijgen?” Voorafgaande aan het plaatsen van zonnepanelen, was dit tussen 2003 en 2012 dé vraag waar alles om draaide. Het verbruik? Dat werd minder in acht genomen.
Een gemiddeld gezin verbruikt 3.000 à 4.000 kilowattuur op jaarbasis. Als je evenveel installeert, als je verbruikt, zou je meter dus weer op 0 moeten staan en zou je niets extra moeten betalen, toch? Fout.
Netvergoeding
Vanaf 2015 riep de Vlaamse regering een netvergoeding in het leven om ook zonnepaneelbezitters, omdat zij het net gebruiken als buffer, mee te laten betalen voor het elektriciteitsnetwerk. Deze netvergoeding noemen we ook wel het prosumententarief, dat aangerekend wordt via de elektriciteitsfactuur. De netgebruiker, degene die elektriciteit verbruikt op het adres waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, dient dat tarief te betalen. Huur je dus een woning waarop zonnepanelen liggen, dan betaal jij als huurder het prosumententarief. Tenzij je onderling een regeling treft. Per jaar komt dit forfaitaire bedrag neer op 360 à 380 euro voor een gemiddelde installatie.
Het tarief voor prosumenten (consumenten die zelf hun stroom opwekken) verschilt van netgebied tot netgebied en is afhankelijk van het vermogen van uw omvormer(s). Hoe groter het vermogen, hoe meer je gefactureerd krijgt voor het gebruik van het net.
Andere bijkomende kosten
Ook andere factoren kunnen invloed hebben op bijkomende kosten van jouw zonnepanelen. Brengt jouw zonnepaneleninstallatie niet op wat het zou moeten doen? Zou je installatie bijvoorbeeld 5.000 euro per jaar moeten opbrengen, maar teken je jaarlijk qua opbrengst maar 2.500 euro op? Dan ben je waarschijnlijk aan het bijbetalen omdat je ook elektriciteit van het net aan het gebruiken bent.
Mogelijke oorzaken van die bijkomende kosten zijn:
- Je zonnepanelen zijn vuil: Bij zonnepanelen die niet periodiek gereinigd worden, kan het vuil zich onderaan de panelen ophopen zodat na verloop van tijd ook zand zijn weg naar je zonnepanelen begint te vinden. Die vuilophoping heeft een bijkomend effect: bij horizontaal geplaatste panelen zal enkel de onderste string van cellen door het vuil een minder rendement kennen. Lees er hier meer over.
- Je omvormer valt uit: Door het uitvallen van je zonnepanelen kunnen ze het resterende vermogen niet kwijt en willen ze dit injecteren op het elektriciteitsnet. Ook dat net heeft echter zijn limieten en kan slechts een bepaald volume stroom aan. Wordt deze grens overschreden, dan koppelt jouw omvormer zich automatisch los om overspanning van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen. Waarom jouw omvormer precies uitvalt? Lees het hier.
- Je installatie is niet helemaal geoptimaliseerd: De oriëntatie, de hellingsgraad en de totale configuratie kunnen heel wat invloed hebben. Lees hier hoe je je zonnepaneleninstallatie kan optimaliseren.
Digitale meter
Een laatste factor die ervoor zorgt dat je in je buidel moet tasten, is dat je een meter in huis hebt hangen die eigendom is van de netbeheerder. Het gevolg? Je zal huur moeten betalen op die standaardmeter. In 2019 komt er een digitale meter die exact de productie en de afname van het net gaat meten. Een nieuw tarief zal dan ook zijn introductie kennen. Lees er hier meer over.
Wat nu precies de exacte reden is van bijkomende kosten aan jouw zonnepaneleninstallatie is niet altijd even gemakkelijk te achterhalen. Solar Assistance gaat voor jou graag op zoek naar de oorzaak. Je kunt ons daarvoor steeds bereiken op het gratis nummer 0800 82 199.